• Pau idr., 2016

Namen te študije je bil oceniti vpliv dejanskega napora tekme na dinamično ravnotežje mladih nogometašev. Izmerjenih je bilo 17 nogometašev, starih pod 15 let, ki igrajo na državnem nivoju. Njihovo dinamično ravnotežje je bilo ocenjeno tako, da so izvedli sonožni skok s pristankom na eni nogi. Njihov vertikalni čas do stabilizacije (vTTS) in posturalni premik sta bila izračunana pred in po 35 minutah neuradne tekme. Posturalni premik je bil ocenjen na podlagi središča pritiska telesa na podlago (center of pressure – COP). Upoštevani parametri so bili premiki COP v antero-posteriorni (AP) in medio-lateralni (ML) smeri ter dolžina poti COP.

Po tekmi so opazili znatno povečanje časa do stabilizacije (p=0.007) ter premikanje središča pritiska telesa (p=0.001). Ti učinki vključujejo tako dominantno kot nedominantno nogo.

Fizični napor tekme povzroči znatno poslabšanje nogometaševih dinamičnih ravnotežnih sposobnosti. Na podlagi takšnih ugotovitev bi morali trenerji v treninge vključevati različne vaje za ravnotežje kot tudi vaje za preventivo pred poškodbami, tudi kadar so igralci utrujeni, saj se tako bolje adaptirajo na pogoje tekme.

Primere vaj si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

Do članka lahko dostopate TUKAJ

Prispevek pripravil: Matic Tepeš