• Souglis idr., 2013

Namen študije je bil primerjati pretečene razdalje nogometašev, ki so uživali visoko ogljikohidratno dieto (VOHD) in nizko ogljikohidratno dieto (NOHD). Dvaindvajset poklicnih nogometašev je bilo razdeljenih v dve ekipi (A in B) podobne starosti, telesnih značilnosti ter nogometnih izkušenj. Ekipi sta imeli dve tekmi v enem tednu. 3,5 dni pred prvo tekmo so igralci skupine A uživali dieto z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, kjer so zagotovili 8 g OH/kg telesne mase, medtem ko so igralci skupine B uživali prehrano z nizko vsebnostjo OH, kjer so zagotovili 3 g OH/kg telesne mase v istem časovnem obdobju. Pred drugo tekmo se je prehranska strategija zamenjala med ekipama in trajala isto časovno obdobje (3,5 dni). Študija je bila nadzorovana in pretečeni kilometri so bili izmerjeni z uporabo tehnologije GPS.

Nogometaši, ki so uživali več ogljikovih hidratov, so pretekli več od nogometašev, ki so uživali manj ogljikovih hidratov (VOHD: 9,380 ± 98 m; NOHD: 8.077 ± 109 m; p <0.01). Prav tako so se opazile razlike v sprintu in sicer so igralci, ki so bili na visoki ogljikohidratni dieti, dosegali v povprečju hitrejše sprinte v primerjavi z drugo skupino. Tista ekipa, ki je bila na visoki ogljikohidratni dieti, je v tem primeru tudi zmagala tekmo (ekipa A je prvo tekmo zmagala s 3:1, drugo pa izgubila z 1:2, ko je bila na nizko hidratnem vnosu).

Zaključimo lahko, da se morajo nogometaši izogibati prehrane z nizko vsebnostjo OH (3 g OH/kg telesne mase) 3-4 dni pred nogometno tekmo in morajo zagotoviti višje vnose ogljikovih hidratov, vsaj 8 g OH/kg telesne mase.

Celoten članek si lahko preberete TUKAJ.

Prispevek pripravil: Senad Hodžić, dipl. die.