Razvijanje in usposabljanje mladih je temeljnega pomena za nogomet. Znanje in izkušnje v zvezi z razvojem mladih se zelo razlikujejo med državami in med klubi. Mesečno poročilo, ki ga tokrat navajamo, je primerjalna analiza med 31 klubi, ki so pod okriljem UEFA.

Poročilo je razdeljeno v posamezna poglavja, ki nam podajajo različne ugotovitve:

– Poglavje 2 analizira odstotek klubsko usposobljenih igralcev v moštvih. Upošteva se, da je igralec produkt kluba (klubsko usposobljen), če je odigral vsaj tri sezone (v obdobju od U15 do U21) v določenem klubu. To je opredelitev, ki jo uporabljajo tako UEFA kot številne evropske lige v okviru politik, namenjenih spodbujanju lokalnih talentov.

– Poglavje 3 predstavlja razvrstitev klubov, ki so trenirali največ mladih nogometašev. Razlikuje se med nogometaši, ki igrajo v klubu in tistimi, ki igrajo za drugo ekipo vendar so pogodbeno vezani s klubom, ki je bil analiziran.

– Poglavje 4 se osredotoča na nogometaše, ki so začeli svojo poklicno kariero po 1. januarju 2015 v klubu, v katerem so igrali. Da so podatki bolj zanesljivi je moral biti igralec v moštvu prisoten tudi 1. oktobra istega leta [to je datum, ko CIES – Nogometni observatorij opravlja letni popis od leta 2009 ]. Izpostavljeni so lige in klubi, ki so plasirali največ talentov kot tudi klubi z debitanti, ki so lahko začeli igrati v prvem moštvu v svojih ekipah.

Poročilo na koncu poda zanimivo ugotovitev, da nihče ne ugovarja temu, da so mladi igralci prihodnost nogometa, a so evropski klubi najvišjega nivoja vse manj pogumni, ko gre za uveljavljanje domačih-klubsko usposobljenih igralcev.

Več o poročilu najdete na TUKAJ.

Prispevek pripravil: Aleš Mežnaršič, Trener PRO, dipl. špo. tre.