• Palucci Vieira idr., 2019

Cilj sedanjega sistematičnega pregleda je bil zagotoviti kritično oceno in povzetek izvirnih raziskovalnih člankov, v katerih so bile ocenjene tekaške zmogljivosti med samimi tekmami mladih nogometašev.

Iskanje literature je potekalo v štirih zbirkah podatkov: PubMed, ISI Web of Science, SPORTDiscus in SciELO. Prispevki so bili vključeni le, če so bili izpolnjeni zelo zahtevni vključevalni kriteriji. Najdenih je bilo skupno 5801 zapisov. Po odstranitvi dvojnikov in uporabi meril za izključitev in vključitev je bilo vključenih 50 člankov (n = 2615 udeležencev). Izločeni so bili njihovi rezultati in ugotovitve so bile sintetizirane. Večina pregledanih člankov je zajela evropsko celino (62%) in uporabila globalne sisteme za določanje položaja (GPS) (64%). Med študijami so sistematično prezrli napako merjenja orodij, uporabljenih za pridobitev podatkov o položaju in meritev. Glavni cilji študij so bili preučiti razlike med igralnimi položaji (20%), starostnimi skupinami (26%) in delovanje na posamezni polovici igrišča (36%). Dosledne ugotovitve kažejo na vpliv pozicijske vloge na igrišču in vpliv starosti na rezultate tekaške zmogljivosti znotraj tekme (z uporabo določenih pragov hitrosti), vendar ni bilo jasnih soglasij o upadu zmogljivosti v času tekem. Prevelika pogostost tekem je negativno vplivala na zmogljivost igralcev.

Trenerji, ki se ukvarjajo z razvojnimi programi za mlade, bi morali upoštevati, da podatki, ki izhajajo iz določene starostne kategorije, morda niso pomembni za druge starostne kategorije, saj se lahko razlikujejo pravila igre, velikost igrišča, število igralcev in trajanje tekme. Rezultati prav tako kažejo, da je možno z ustrezno oblikovanim trenažnim procesom, ki temelji na tehnično-taktičnih vsebinah izboljšati tudi kondicijsko pripravo mladih nogometašev.

Še več zanimivih podrobnosti iz članka si lahko preberete TUKAJ.

Prispevek pripravil: Aleš Mežnaršič, dipl. špo. tre., trener PRO