• Lorenzo-Martínez idr., 2020

Avtorji raziskave so poskušali ugotoviti, ali obstajajo razlike v uspešnosti v tehničnih in kondicijskih prvinah med igralci, ki so odigrali celotno tekmo ali bili menjani, in med igralci, ki so v igro vstopili kot menjave.

V analizo je bilo vključenih 431 profesionalnih nogometašev iz nemške Bundeslige med sezono 2018 – 2019, pri čemer so bili razdeljeni v skupine po igralnih mestih.

Rezultati pokažejo, da so bili igralci, ki so na igrišče vstopili kot rezervisti, relativno boljši v kondicijskih prvinah (pretečena razdalja, število sprintov in hitrih tekov) v primerjavi z igralci, ki so odigrali celotno tekmo ali bili menjani.

Razlike v tehničnih prvinah so se kazale v odvisnosti od igralnega mesta. Branilci, ki so vstopili v igro kot menjave, so dosegli slabši rezultat v prvinah z žogo, a so imeli boljši rezultat v defenzivnih nalogah v primerjavi z branilci, ki so tekmo začeli. Istočasno so imeli napadalci in vezisti, ki so vstopili v igro, boljši rezultat v tehničnih prvinah v primerjavi z vezisti in napadalci, ki so tekmo začeli.

Ta raziskava je pokazala, da lahko na najvišjem nivoju (Bundesliga) trenerji z menjavami dvignejo raven igre tako na področju intenzivnosti kot tudi v uspešnosti izvedbe tehničnih prvin.

Do originalnega članka lahko dostopate TUKAJ.