Kako pomembno je v nogometu opazovanje prostora? Raziskava, izvedena na 118 igralcih 1. angleške lige (Jordet idr., 2013), je pokazala, da kakovostnejši igralci pogosteje pogledujejo po prostoru za svojim hrbtom v primerjavi z manj kakovostnimi igralci. V celotnem vzorcu sta imela največjo pogostost raziskovanja prostora Steven Gerrard in Frank Lampard, dva vezista, ki sta zaznamovala angleški nogomet v prejšnjem desetletju.

Analitiki so ugotovili, da z obračanjem glave prostor v povprečju skenirata vsaki dve sekundi. Prav tako je bilo ugotovljeno, da imajo igralci, ki več opazujejo dogajanje na igrišču, višji delež uspešnih podaj. Natančneje, igralci, ki so dogajanje za svojim hrbtom opazovali na vsakih 5 sekund ali manjkrat, so imeli v povprečju 53,7 % uspešnost podaj, medtem ko so igralci, ki so to počeli vsaki 2 sekundi ali pogosteje v povprečju dosegli 73 % uspešnost podaj (Slika 1).

Rezultati tako kažejo, da je uspešnost v igri zelo odvisna od posameznikovega opazovanja prostora za lastnim hrbtom, zato bi bilo razvoju tega elementa v samem trenažnem procesu smiselno posvečati več pozornosti. Izboljšanje bi lahko dosegli z različnimi vajami, v katerih bi se igralci čim pogosteje znašli v situaciji, ko so odvisni od pogleda za svoj hrbet. Predlog vaje si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku.

 

Prispevek pripravil: Jurij Hostnik, trener PRO, mag. kin.