• Slimani idr., 2017

Namen raziskave je bil primerjati odstotek telesne maščobe (%) med nogometaši različnih konkurenčnih stopenj, igralnih pozicij in starostnih skupin. Podatki so bili pridobljeni iz različnih podatkovnih baz.

Višje vrednosti telesne maščobe (%) so bile ugotovljene pri nogometaših nižjega kakovostnega ranga v primerjavi z nogometaši, ki tekmujejo na višji ravni (ES = 0,18, p = 0,006). Prav tako so ugotovili višje vrednosti telesne maščobe pri vratarjih v primerjavi z obrambnimi igralci (ES = 0.21, p < 0,001), veznimi igralci (ES = 0.26. p < 0,001) in z napadalci (ES = 0,18, p < 0,001). Med % telesne maščobe in starostjo niso ugotovili pomembnih povezav (p = 0,86).

Odstotek telesne maščobe se zelo očitno razlikuje med nogometaši različnih kakovostnih rangov tekmovanja. Ugotovitve prav tako kažejo, da se % maščobe razlikuje tudi med nogometaši različnih igralnih mest ter da se morajo športni znanstveniki, trenerji in kondicijski trenerji zavedati specifičnih pozicijskih zahtev v nogometu v zvezi s telesno maščobo. Vseeno so zaradi nekaterih omejitev sodobnih metaanaliz potrebne nadaljne raziskave na tem področju.

Več o raziskavi najdete TUKAJ.

Prispevek pripravil: Matic Tepeš