• Fransson idr., 2018

Namen študije je bil raziskati področje skeletnih mišic in vpliv izvajanja pogosto uporabljenih vadbenih vsebin na zmogljivost skeletnih mišic.

Z uporabo RCT (Randomized controlled trial) modela se je 39 elitnih nogometašev naključno razvrstilo bodisi v skupino s treningi hitrostne vzdržljivosti (SET, n = 21) bodisi v skupino intenzivnih igralnih oblik (SSG, n = 18). Treninge se je izvajalo štiri tedne, trikrat tedensko. Intenzivnost treningov hitrostne vzdržljivosti je bila: 6-10 × 30-sekundnih šprintov na vso moč s 3-minutnimi odmori. Intenzivnost druge skupine je bila 2x 7-9min izvajanja igralnih oblik z 2-minutnimi odmori. Pred in po opravljenem trenažnem procesu se je opravilo biopsijo mišice m. vastus lateralis za analizo presnovne aktivnosti encimov in ekspresijo mišičnih proteinov. Poleg tega je bil izveden Yo–Yo IR2 test.

V primerjavi z izvajanjem igralnih oblik je imel trening hitrostne vzdržljivosti izrazitejši učinek na oksidativno kapaciteto mišice, ampak primerljiv vpliv na antioksidativno kapaciteto in ionske prenašalce v mišici.

Do povezave lahko dostopate TUKAJ.

Prispevek pripravil: Teo Masten