• Cornelia idr., 2018

Pogosto se poudarja pomembnost nogometaševe kondicijske priprave in sposobnosti upravljanja žoge na ravni, ki jo zahteva sodobni nogomet. Istočasno se je treba zavedati, da je tudi taktično razumevanje nogometne igre dejavnik, ki ključno vpliva na posameznikov nastop na tekmi.

Raziskovalci Univerze v Bielefeldu so razvili mentalne tehnike učenja (Joint Action Imagery), ki pomagajo nogometašem pri razumevanju taktike, pri čemer je zanimivo, da učenje ne poteka na igrišču. Tehnike temeljijo na opazovanju fotografij in opisovanju posameznih taktičnih situacij, v katerih se lahko igralci miselno postavijo v situacijo in si predstavljajo, kako bi skupaj kot ekipa prišli do rešitve.

Raziskava je potekala štiri tedne. Vzporedno z ekipnimi treningi so igralci dvakrat tedensko opravili miselni trening in enkrat tedensko dobili še domačo nalogo. V primerjavi z začetnimi testiranji in kontrolno skupino so igralci po štiri tednih poizkusa pridobili sposobnost razlikovanja med taktičnimi situacijami.

Več o raziskavi si lahko preberete TUKAJ.

Prispevek pripravil: Aleš Mežnaršič, dipl. špo. tre., Trener PRO