• Paecock, 2018

V nogometu močna podaja poveča učinkovitost igre in zmanjša možnost prestrezanja. Za dosego močne podaje pa je potreben učinkovit prenos energije od noge proti žogi. Učinkovitost se lahko poveča z zmanjšanjem plantarne fleksije v gležnju v času dotika z žogo. Vseeno pa obstajajo tudi nasprotujoči dokazi, ki postavljajo učinovitost pod vprašaj.

Namen te študije je bil sistematično analizirati togost sklepov, hitrost udarne noge in položaj gležnja, da bi ugotovili ali spremembe plantarne fleksije v gležnju povzročajo negativne učinke na hitrost podaje. Podatki za položaj noge, stopala in žoge v sagitalni ravnini so bili izmerjeni z uporabo hitrih video posnetkov (4000 Hz).

Povečana togost sklepov je zmanjšala spremembo plantarne fleksije gležnja in povečala hitrost žoge zaradi večje učinkovitosti mase. Povečevanje hitrosti zamaha je povečalo spremembe plantarne fleksije gležnja in tudi hitrost žoge. Spremembe plantarne fleksije gležnja povzročijo tudi distalna območja udarca. Le to pa upočasni hitrost žoge.

Ti rezultati kažejo, da sprememba plantarne fleksije gležnja nima neposrednega vpliva na hitrost žoge. Trenerji lahko ocenijo gibanje gležnja, da podajo povratno informacijo športniku za njegovo učinkovitost.

Do celotne raziskave lahko dostopate TUKAJ.

Prispevek pripravil: Matej Škrbec, Trener PRO, dipl. tr. šp.