V nedeljo, 8. decembra 2019, smo na seminarju Nogometno-izobraževalnega inštituta gostili Matjaža Keka, Agrona Šaljo in Anteja Šimundžo. Odziv za tokratni dogodek je bil izjemen, saj se je seminarja udeležilo 80 trenerjev iz vse Slovenije.

V prvem predavanju je Agron Šalja, selektor slovenske reprezentance do 19 let, predstavil model branjenja, ki ga je razdelil na tri cone, glede na pozicijo ekipe na igrišču. Predavanje je bilo bolj teoretične narave, pri čemer je celoten model predstavil tudi s primeri videoposnetkov s treningov in z mednarodnih reprezentančnih tekem, s čimer so udeleženci dobili dober vpogled v njegov način dela.

V drugem predavanju je Ante Šimundža predstavil razvoj Nogometne šole Mura, v katerem je zajel tako trenerjev organizacijski del (postavljanje ciljev, izbira strokovnega kadra, razdelitev nalog), kot tudi delovanje na področju treniranja ekipe (izbira igralskega kadra, doslednost pri opravljanju dela, prevzemanje odgovornosti za svoje delo in taktični principi, ki jih zasleduje v treningu).

Tretji del seminarja je bila okrogla miza, ki jo je vodil strokovni vodja Nogometno-izobraževalnega inštituta in nogometni trener Jurij Hostnik. Poleg obeh predavateljev je na okrogli mizi sodeloval tudi selektor slovenske članske reprezentance Matjaž Kek. Najprej je razprava potekala na temo taktičnih principov branjenja in samega trenažnega procesa v slovenskem nogometu. V drugem delu okrogle mize, ko so vprašanja postavljali tudi udeleženci seminarja, je pogovor stekel še o načinu treniranja, poudarkih treniranja v posameznih starostnih kategorijah, o tehničnem izpopolnjevanju ter o organizaciji dela.

To je bil že četrti seminar v organizaciji Nogometno-izobraževalnega inštituta, ki je zagotovo izpolnil pričakovanja organizatorjev. Dosedanjim odličnim predavateljem (Luka Elsner, dr. Borut Fonda, dr. Zdenko Verdenik, Gašper Predanič, Branko Zupan, Ricardo da Silva, Iztok Kavčič) so se pridružili še trije najatraktivnejši slovenski trenerji, ki trenutno delujejo v nogometu.