• Vater idr., 2019

V moštvenih športih bi lahko bil periferni vid uporaben za hkratno spremljanje gibanja soigralcev in nasprotnih igralcev. Do sedaj je malo znanega o zaznanih kognitivnih procesih, ki temeljijo na perifernem vidu, ki ga zahteva šport. Za raziskavo je bil uporabljen pristop mešanih metod s sprejemanjem odločitev na samem kraju (3:3 situacije) in retrospektivnimi pričevanji (verbalna poročila), z namenom prepoznavanja zaznavnih strategij, ki se uporabljajo za optimalno zbiranje informacij pri visoko in nizko kvalificiranih nogometaših.

Rezultati raziskave kažejo, da je periferni vid srednjih branilcev odvisen od položaja žoge in položaja neposrednega nasprotnika. Igralci so uporabljali dve strategiji. Strategijo obračanja, kjer ob nenehnem spremljanju direktnega nasprotnika brez žoge občasno spremljajo še gibanje ostalih igralcev nasprotne ekipe ali pa bolj direktno strategijo, kjer je vsa pozornost na spremljanju prostora, v katerem se giba nasprotnik, pri čemer je uporaba perifernega vida in spremljanje ostalih igralcev zanemarjeno.

Avtorji raziskave na podlagi ugotovitev v tej raziskavi pripravljajo priporočila, kako lahko te strategije spremljanja igralcev v prihodnje še nadgrajujemo in kaj bi športna praksa lahko pridobila s temi rezultati.

Do članka v angleščini lahko dostopate TUKAJ.

Prispevek pripravil: Janez Ferk, dipl. šp. tr., Trener PRO